Podélný parking není žádná věda

Správné parkování může být výzvou především v hustě obydlených oblastech. Chybně zaparkované auto může omezovat nejen ostatní řidiče, ale také složky záchranného systému.

Podélné parkování je strašákem pro všechny novopečené řidiče. Ve skutečnosti to ale není nic náročného. Tím, že ovládnete níže doporučené techniky parkování, si ušetříte starosti i čas. 

Jak na to?

 1. Vyberte vhodné parkovací místo: Ideální místo by mělo být o 80 cm delší než váš automobil. Tato délka poskytne dostatečný prostor pro manévrování bez rizika poškození vašeho nebo sousedního vozidla.

2. Nastavte si vozidlo správně: Přijeďte svým autem na úroveň vozu, který je zaparkován před zvoleným místem. Nezapomeňte aktivovat směrová světla, abyste upozornili ostatní řidiče na svůj záměr parkovat.

3. Zajistěte správnou pozici pro couvání: Zastavte tak, aby mezi vaším vozem a zaparkovaným autem byla vzdálenost asi 1 metr, přičemž zadní části obou vozidel by měly končit na stejné úrovni.

4. Začněte couvat: Vytočte volant na plný rejd směrem k obrubníku a začněte pomalu couvat. Pokračujte v couvání, dokud nebude vaše vozidlo v úhlu přibližně 45 stupňů k linii vozovky. Tuto pozici můžete odhadnout tak, že zadek zaparkovaného auta by měl být přibližně na úrovni vašeho zpětného zrcátka.

  1. Dokončete parkování: Jakmile dosáhnete potřebného úhlu, zastavte a přetočte volant do opačné krajní pozice směrem do vozovky. Poté pokračujte v couvání, dokud nebude vozidlo plynule zaparkováno v mezích parkovacího místa. Nezapomeňte během celého procesu sledovat přední hranu vašeho vozu, abyste předešli kolizi.

Když to zvládneme my s velkým hasičským autem, zvládnete to taky!


Další aktuality