Parkujte ohleduplně

Najít volné parkovací místo na sídlištích bývá někdy časově náročné. Míst je málo a aut stále přibývá. Ušetřený čas při nevhodném parkování může následně chybět hasičům při záchraně lidských životů, domácích mazlíčků a domovů, kdy rozhoduje každá vteřina.

Zdržení při příjezdu, například vlivem neukázněných řidičů vozidel, významně zvyšuje riziko ohrožení lidských životů místních obyvatel. Hasiči, kteří se dostávají k události, musí zvládnout různé nepředvídatelné komplikace díky svým výjimečným řidičským dovednostem, znalostem místního terénu a schopnosti improvizace dle aktuální situace.

Prosíme vás, snažte se parkovat ohleduplně. Nikdy nevíte, co se může v okolí stát a možná bude potřebovat projet záchranná složka, která musí mít na průjezd tři metry na šířku.

Pokud se ozve hlášení, že je požár v městské části Brno-Vinohrady, hasičům už stoupají vlasy hrůzou na hlavě, protože projíždět Vinohrady je někdy nemožné. Je známo, že v této lokalitě je náročné zaparkovat. Všem, kteří parkují ohleduplně, děkujeme.

Věděli jste, že…

nástupní plocha bývá obvykle zřizována u bytových domů s více než pěti podlažími a bývá označena zákazem vjezdu, parkování nebo zastavení? Nástupní plocha slouží pro ustavení techniky v dostatečné vzdálenosti od objektu, aby ji bylo možné využít k záchraně ohrožených osob, případně vedení požárního zásahu z vnější strany budovy. Toto není místo na zaparkování, přesto zde občas nějaké auto stojí. Prosíme, respektujte zákaz stání, protože když hoří, nemůžeme se k bytům dostat včas. 


Další aktuality