Na co si dát pozor?

Věděli jste, že mezi jednu z nejčastějších příčin požáru patří nabíjení telefonů přes noc? Hasiči (ani Hasík) toto rozhodně nedoporučují!

Hasík je maskot hasičů a zároveň stejnojmenný vzdělávací projekt, který v rámci preventivní výchovy pravidelně navštěvuje žáky druhých a šestých tříd základních škol. „Když jezdíme s kolegou do škol v rámci programu Hasík, zjistili jsme, že 90 % dětí si telefony nabíjí v noci. Někteří si je ještě dávají pod polštář, což zvyšuje riziko požáru. Takže prosíme děti i dospělé, mobilní telefony nenabíjejte přes noc. Děkujeme!“ 

Nabíjení telefonu pod polštářem nebo na měkkém povrchu může zvýšit riziko přehřátí a potenciálního požáru. Je nejlepší telefon nabíjet na tvrdém a rovném povrchu, kde má dostatek prostoru pro odvod tepla. Moderní mobilní telefony mají ochranné mechanismy proti přehřátí, ale je stále důležité dbát na bezpečnost a minimalizovat rizika. Doporučuje se také používat oficiální nabíječku a kabel, které byly dodány s telefonem, aby se minimalizovalo riziko problémů s nabíjením.

Tohle učíme děti

Prostřednictvím Hasíka se děti dále učí hravou a zábavnou formou, jak nahlásit událost na tísňovou linku, jak správně uhasit hořící věci a co dělat, pokud se v noci setkají s požárem v domě. Šesťáci se také učí, jak použít hasicí přístroj a co dělat, pokud by byla vyhlášena evakuace. Žáci mají rovněž příležitost navštívit požární stanici a seznámit se s prostředím, technikou a každodenní prací hasičů.

„Děti bývají mnohdy poučeni lépe než dospělí. Chápou, že hasičské auto potřebuje k příjezdu k domu hodně prostoru a že špatně zaparkovaná vozidla mohou ve výjezdu k zásahu překážet. Možná si to moc „malujeme“, ale vždy odcházíme s pocitem, že by se ty děti mohly ozvat, když uvidí, že táta nebo máma nechají auto půl metru od obrubníku kousek od křižovatky.“ 


Další aktuality