Co možná nevíte o hasičích

Hasičská zásahová výstroj musí zajistit dokonalou ochranu, být odolná vůči vysokým teplotám a zároveň poskytovat určité pohodlí. Víte, kolik stojí a váží hasičská výstroj?

Každý hasič má hasičské vybavení – ochranný oděv na stanici i zásahy, odolnou obuv, hasičskou přilbu a rukavice. Prvky výstroje pro hasiče musí odpovídat veškerým normám a musí být plně certifikovány. 

Kolik stojí hasičské vybavení?

Výstroj, kterou má hasič na sobě, tj. helma, zásahový oděv, boty a dýchací přístroj, stojí zhruba 150 tisíc korun českých.

Kolik váží vybavení hasiče?

Celková hmotnost výstroje, kterou má hasič na sobě, dosahuje podle typu dýchacího přístroje a velikosti hasiče od 27 do 31 kg. A to není všechno, při zásahu hasiči nesou i další vybavení k likvidaci požáru, jako je třeba hydraulický otvírač dveří (14 kg) nebo hadice. Celková váha, kterou nesou, bývá i kolem 50 kg. To není málo, že? A teď si představte s tímto vybavením ještě obíhat špatně zaparkovaná auta…

Jak tedy správně zaparkovat auto? 

Ve čtvrtích, kde je zavedené rezidentní parkování a jsou zde vyznačená parkovací stání podle norem, se tak často nestává, že by řidiči parkovali špatně. Místa k parkování jsou zde striktně daná a reflektují třeba i odstupy od křižovatek nebo vlečné křivkyProblém je však v místech, kde parkovací stání vyznačená nejsou. Řidiči parkují všude, kde se dá. A ani si neuvědomují, že těžkotonážní hasičský vůz s dvacetimetrovým žebříkem nemusí projet. A nejde jen o hasiče, podobný problém řeší i sanitky nebo popeláři. Řidiči by měli znát pravidla silničního provozu a také by měli mít odhad (platí zlaté pravidlo tří metrů, jako v záchranářské uličce).


Další aktuality