Řidiči posypových vozů zase zaspali? To je velké klišé

31. 7. 2023

Antonín Hönig pracuje jako řidič v brněnských komunikacích. Dle jeho slov je důležitá prevence a častější policejní kontroly řidičů. ,,Řidiči jsou mnohem více nervózní a velmi často telefonují,‘‘ komentuje dopravní situaci v Brně. V rozhovoru nám vysvětlil, jak se řídí posypový vůz a jaké jsou letní pracovní kompetence.

,,Po městě jezdím velice často a vzhledem k mé profesi používám automobil každý den i soukromě,‘‘ říká Hönig. Díky své práci se pohybuje po celém Brně a jeho přilehlém okolí, dopravní situaci tak má v malíku. Zkušenosti má i s řízením posypového vozu. ,,V zimním období řídím posypový vůz a to vyžaduje různá specifika. Ten vůz váží 20 tun a má mnohem delší brzdnou dráhu. Hlavně je potřeba být více opatrný, protože je na silnicích sníh a námraza. Rozhodně to chce nějakou praxi. V létě se naopak staráme o dopravní značení, vodorovné, svislé a světelné signalizace.‘‘ doplňuje své pracovní kompetence Hönig.

Věta ‘‘Řidiči posypových vozů zase zaspali‘‘, je dle jeho slov nesmyslná. ,,To je velké klišé, u nás nikdo nespí, ať už je noc, den nebo víkend. První ohlasy máme od dopravního podniku a okamžitě vyjíždíme. Největší problém je v tom, že máme poměrně velké úseky, a proto se tam nedostaneme hned. Investice do více posypových vozů ale dle mého názoru nemá smysl,‘‘ představuje Hönig práci v zimním období. 

Bez předvídání za volant nesedejte

Jak by se měl chovat řidič k cyklistům a chodcům? ,,Hlavní je ohleduplnost, ta by měla být samozřejmá. Cyklisti na silnici vyžadují zvýšenou opatrnost, abyste zabránili nepříjemným a nebezpečným situacím. Jak cyklistům, tak třeba dopravním prostředkům jako jsou tramvaje, dávám vždy přednost a snažím se je respektovat. Pokud jedu třeba se sypačským vozem, musím být hlavně vidět a taky se nechci na silnici zdržovat moc dlouho,‘‘ vysvětluje své řidičské postupy.

Dle jeho slov je kolo mnohem rychlejší a ekologičtější dopravní prostředek než automobil, sám je vášnivý cyklista a doporučuje jeho využití. ,,V momentální situaci, kdy je všechno rozkopané, všude jsou objížďky a město je ucpané, tak auto rozhodně není tím nejrychlejším prostředkem. Mnohem lepší je třeba kolo,‘‘ říká. Poukazuje ale na bezpečnost při jízdě. ,,Mnoho cyklistů nerespektuje dopravní předpisy a stávají se pak nebezpečné situace, pokud řídíte automobil vždy to musíte předvídat,‘‘ radí Hönig

Telefon přirostlý k ruce je dlouhodobý problém

,,Samotní řidiči jsou velmi často nervózní a telefonují za jízdy, tomu by se mohlo předejít častějšími policejními kontrolami. Řidiči jsou také velmi arogantní a je potřeba se nad sebou zamyslet,‘‘ komentuje situace na silnicích.

Další aktuality